چالش‌های تحویل ایمن بیمار چیست؟

ایمنی بیمار، یکی از اجزای اساسی سیستم‌های سلامت و یک نگرانی جهانی می‌باشد. حفظ ایمنی بیمار، احتمال موفقیت در دستیابی به نتایج مطلوب در درمان را افزایش می‌دهد و این، یکی از بزرگترین چالش ارائه‌دهندگان خدمات مراقبت‌های سلامت است.

 

یکی از معیارهای حفظ ایمنی بیمار، توجه به "تحویل صحیح بیماران" می‌باشد که عدم انجام موثر آن، یکی از مهم‌ترین علل صدمه به بیمار است؛ درصورتی‌که قابل‌ پیشگیری می‌باشد. تحویل بیمار، یک امر ارزشمند و یک بخش اساسی از فرایندها و گردش کار در بیمارستان‌ها محسوب می‌شود. به عبارت دیگر، یکی از مهمترین گام‌ها در حصول اطمینان از تداوم مراقبت از بیمار، انتقال مسئولیت حرفه‌ای و پاسخگویی در قبال برخی از (یا تمام) جنبه‌های مراقبت از بیمار، به یک فرد یا یک گروه حرفه‌ای دیگر، به‌صورت موقت یا دائم می‌باشد.

 

	the-purpose-of-patient-hand-over

 

هدف از تحویل صحیح بیمار

تحویل ایمن بیماران، یک مهارت است که شامل انتقال اطلاعات بیمار و همچنین انتقال مسئولیت مراقبت از بیمار به شخص یا شیفت دیگری می‌شود.

هدف از هر تحویل، شامل برقراری ارتباط موثر و با کیفیت بالا در هر زمانی است که مسئولیت مراقبت از بیمار، به شخص، شیفت و یا بیمارستان دیگری منتقل می‌شود.

 

انتقال دقیق اطلاعات در پایان شیفت‌ها، یکی از وظایف اصلی فرایند تحویل بیمار است.

 

ضرورت توجه به تحویل صحیح بیمار

ارتباطات حین تحویل بیمار، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می‌باشد و ارتباطات بی‌کیفیت، با عواقب منفی بسیاری برای بیماران همراه است. پرستاری که شیفت را تحویل می‌گیرد یا تحویل می‌دهد، وظیفه دارد تا با توجه دقیق به نیازها و شرایط بیمار خود، کلیه اطلاعات لازم (مربوط به حال و آینده) را در مورد بیماران، مبادله کند. به طوری که بیمار، در شرایط ایمن باشد و از آسیب دیدگی ناشی از بیماری، مرگ و افزایش هزینه‌های مراقبت‌های بهداشتی جلوگیری شود. در ارتباطاتی که هنگام تحویل بیمار شکل می‌گیرد، اطلاعاتی از قبیل وضعیت بیمار، دستور پزشک، آزمایش‌های تشخیصی، داروها، پیگیری‌ها و اقدامات دیگری که باید در شیفت بعدی انجام شود، تبادل می‌گردد.

 

nurse-and-patient-relationship

 

پرستاری که در شیفت جدید، مسئولیت بیمار را برعهده گرفته باید خود را به بیمار معرفی کند. این کار باعث می‌شود بیمار، آرام شود و روند بهبودی خود را بهتر طی نماید.

 

چالش‌های تحویل بیمار

تحویل نادرست و ناقص می‌تواند درصد خطاها را افزایش داده و مشکلات جدی را برای بیماران ایجاد کند. در زیر، به مواردی اشاره شده که می‌تواند چالش هایی را برای فرایند تحویل بیماران ایجاد کند:

 

  • ارتباطات ضعیف بین ارائه‌کنندگان خدمات سلامت؛
  • عدم هماهنگی بین پرستارهایی که شیفت را تحویل می‌دهند و پرستارهایی که شیفت را تحویل می‌گیرند؛
  • عدم استفاده از چک لیست در فرایند تحویل؛
  • مدیریت ضعیف؛
  • مدیریت زمان نامناسب.

 

patients-hand-over

 

راهکارهایی برای تحویل صحیح بیماران

  • بررسی‌ها نشان می‌دهد که ‌استفاده از چک لیست، می‌تواند باعث بهبود حمل و نقل بیماران تحت مراقبت‌های ویژه، به طبقات و بخش‌های دیگر بیمارستان شود. در نتیجه، توصیه می‌شود برای افزایش ایمنی بیمار و کاهش عوارض حمل و نقل در داخل بیمارستان، از چک لیست استفاده شود.
  • انتقال گزارش‌های مربوط به هر شیفت به شیفت بعدی، نیاز به ارتباطات فنی دارد. کیفیت ارتباطات حین تحویل بیمار، علاوه بر اینکه منجر به انتقال اطلاعات می‌شود، به ایجاد مکالمه مؤثر و روابط مولد بین همکاران نیز کمک می‌کند. اگر ارتباطات موثر، به‌درستی بین ارائه‌دهندگان خدمت، برقرار نگردد، این امر می‌تواند منجر به آسیب دیدگی بیمار شود یا به روند مراقبت آسیب رساند. در نتیجه مقتضی است که دوره‌های آموزشی مهارت‌های ارتباطی برای پرسنل، برگزار شود.
  • ​​ علاوه بر این، رابطه مثبت بین پرستاران، منجر به افزایش سطح کیفیت تحویل بیمار شده‌است. در برخی مطالعات، رابطه بین همکاران و نگرش کار تیمی، به عنوان ارتباطات تأثیرگذار در روند تحویل مشخص شد. برای به حداقل رساندن چالش‌های انتقال اطلاعات بیمار و مسئولیت مراقبت از آن، باید از تأخیر در انتقال اطلاعات جلوگیری نمود.
  • همچنین پیشنهاد می‌شود كه از یك پروتكل یا روال استاندارد جهت حصول اطمینان از اینكه هم مدیریت فرآیند تحویل و هم ارتباطات، به خوبی انجام می‌شوند، استفاده شود.

 


برای آشنایی با نکات مهم دستورالعمل برقراری ارتباطات در حین تحویل بیماران و دانلود عکس‌نوشته‌های مربوطه، کلیک کنید.


 

در سرتاسر دنیا، بیمارستان‌ها سعی می‌کنند در یک محیط ایمن و سالم، خدمات بالینی و غیر بالینی زیادی را به بیماران و سایر مشتریان ارائه دهند. خدماتی مانند تحویل بیمار نیز به یک محیط امن نیاز دارد و لازم است چالش‌های این روند در خدمات بالینی مشخص شود.

 

در بین چالش‌های گزارش شده، ارتباط بین پرستاران در طول فرایند تحویل، بیشترین اهمیت را دارد و عدم ارتباط بین پرستار شیفت ورودی و پرستار شیفت خروجی در روند تحویل، یکی از دلایل اصلی کاهش ایمنی و کیفیت خدمات و عدم رضایت بیمار است.

 

وقتی این مشکل حل شود، دلایل دیگر می‌توانند کمترین اهمیت را داشته باشند و به راحتی بهبود پیدا کنند.

ادمین سایت

این مقاله در تاریخ 1399/06/10 در سایت سلامتیکا (سلامت، کیفیت و ایمنی) منتشر شده و در تاریخ 1399/11/02 به‌روزرسانی گردیده‌است.

برای آشنایی بیشتر با فرایند تحویل بیمار، این مقالات را نیز بخوانید.

دیدگاه کاربران ...

دیدگاه خود را بیان کنید