بهترین روش برای امحا صحیح داروهای منقضی شده + [ویدیو آموزشی]
برای دور ریختن داروهایی که تاریخشان گذشته، روشهای ساده ای وجود دارد که میتوان با انجام آنها، از بروز عواقب فاجعهآمیز ناشی از نگهداری برخی داروهای منقضیشده، جلوگیری کرد.
خطاهای پزشکی، انواع مختلفی دارند و یکی از شایعترین آنها، خطاهای دارویی هستند که میتوانند ایمنی دارو و در نهایت، ایمنی بیمار را بهشدت به خطر بیاندازند.
در مورد تعریف خطاهای دارویی، اتفاق نظری وجود ندارد. اما سازمان جهانی بهداشت (WHO) و سازمان غذا و دارو آمریکا (FDA) به تعریفی که شورای هماهنگی ملی گزارش و پیشگیری از خطاهای دارویی ایالات متحده آمریکا (NCC MERP) ارائه کرده، استناد کردهاند:
"خطای دارویی، عبارت است از هر حادثه قابل پیشگیری که ممکن است منجر به مصرف نادرست دارو یا صدمه به بیمار شود؛ در حالی که میتواند توسط متخصص سلامت، بیمار یا مصرف کننده، کنترل گردد. چنین اتفاقاتی ممکن است مربوط به تمرین حرفهای، محصولات مراقبت سلامت، رویهها و سیستمها باشد (از جمله تجویز، ارتباطات حین سفارش، برچسبگذاری محصولات، بستهبندی و نامگذاری، ترکیب، تهیه، توزیع، اداره، آموزش، نظارت و استفاده)."
خطاهای دارویی، آسیبهای مختلفی را به بیماران وارد میکند که میتواند شامل موارد زیر باشد:
سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA)، هر ساله بیش از 100000 گزارش از ایالات متحده در رابطه با موارد مشکوک به خطای دارویی دریافت می کند. FDA گزارشات را بررسی کرده و آنها را برای تعیین علت و نوع خطا طبقهبندی میکند. این گزارشها توسط تولید کنندگان دارو، متخصصان مراقبتهای سلامت، مصرف کنندگان و غیره، ارائه میشود.
FDA به دنبال راههایی برای جلوگیری از خطاهای دارویی است. FDA قبل از تأیید دارو برای بازاریابی، مواردی چون نام دارو، برچسبگذاری، بستهبندی و طراحی محصول را بررسی میکند تا مواردی را که ممکن است منجر به بروز خطاهای دارویی شوند، شناسایی و اصلاح کند. بهعنوان مثال:
پس از تأیید داروها برای بازاریابی در ایالات متحده، FDA گزارش خطاهای دارویی را کنترل و ارزیابی میکند. FDA علاوه بر اینکه ممکن است برای جلوگیری از خطاهای دارویی، از تولید کننده بخواهد تا برچسبها، برچسبگذاری، بستهبندی، طرح محصول یا نام اختصاصی را اصلاح کند، همچنین ممکن است از طریق هشدارهای ایمنی دارو، راهنماهای دارویی، پادکستهای مربوط به ایمنی دارو و دیگر راهها، هشدارهایی را در مورد خطاهای دارویی به مردم بدهد.
یکی از موثرترین اقداماتی که بیمارستانها و مراکز درمانی باید بهمنظور کاهش خطاهای دارویی انجام دهند، آموزش صحیح کارکنان سلامت و بهویژه پرستاران است؛ چراکه یکی از مسئولیتهای اصلی پرستاران، دارودهی به بیماران میباشد. بنابراین بسیار ضروری است که مراکز درمانی، با ارتقا آگاهی کارکنان سلامت، تا جای ممکن از بروز چنین حوادثی جلوگیری نمایند.
خطای دارویی، مشکلی چندوجهی است و برای رفع آن باید از روشهای مختلفی استفاده نمود. در این میان، یکی از راهکارهای توصیه شده توسط سازمان جهانی بهداشت، تکنیک 5R است که البته به مرور زمان، موارد دیگری نیز به آن اضافه شده و ممکن است آن را به شکل 8R و غیره نیز ببینید.
همانطور که گفته شد، به مرور زمان سازمانها و مراکز درمانی مختلف، موارد دیگری را مطابق با نظر خود به این تکنیک اضافه کردهاند که میتوانید در فیلم آموزشی زیر، یکی از این موارد را ببینید:
منابع:
https://www.nccmerp.org/about-medication-errors
https://www.fda.gov/drugs/information-consumers-and-patients-drugs/working-reduce-medication-errors
و ...
عکسنوشتههای مربوط به تکنیک 5R را دانلود نمایید.
با دانلود این فایل، میتوانید به تمامی عکسنوشتهها در قالب فایل PDF، دسترسی داشته باشید.
برای دور ریختن داروهایی که تاریخشان گذشته، روشهای ساده ای وجود دارد که میتوان با انجام آنها، از بروز عواقب فاجعهآمیز ناشی از نگهداری برخی داروهای منقضیشده، جلوگیری کرد.
در این قسمت، فیلمهای آموزشی تولید شده توسط تیم سلامتیکا در مورد نکات مهم دستورالعمل تضمین صحت دارویی، قرار داده شدهاست.
یکی از مواردی که باید برای رسیدن به ایمنی بیمار بدان توجه نمود، ایمنی دارو است. این مقاله، شامل نکاتی جامع در زمینهی ایمنی دارویی میباشد.
اگرچه خطاهای دارویی، جزو خطاهای رایج هستند، اما میتوان با بهکارگیری راهکارهایی موثر، از بروز آنها جلوگیری کرد. این مقاله، به بیان برخی از نکاتی میپردازد که پرستاران تازهکار میتوانند با توجه به آن، احتمال بروز این دست خطاها را کاهش دهند.
سازمان جهانی بهداشت، لحظات مهمی را معرفی کرده که با پرسش سوالات درست در آن زمانها، میتوان باعث کاهش بروز خطاهای دارویی و در نتیجه ارتقا ایمنی دارویی شد. این مقاله، به بررسی این 5 زمان مهم و پرسشهای کلیدی میپردازد.
در این مقاله میتوانید علاوه بر خواندن دلایلی که اهمیت دریافت یک تاریخچهی دقیق از بیمار دارد، با جزئیاتی که این تاریخچه باید داشته باشد نیز آشنا شوید.
دیدگاه خود را بیان کنید