آیا استفاده از ماسک‌های N95 می‌تواند باعث ایجاد زخم فشاری شود؟

ظهور ویروس کرونا

 

covid-2019

 

سندرم حاد تنفسی کرونا ویروس، اولین بار در دسامبر 2019 در ووهان چین گزارش شد. سازمان بهداشت جهانی به زودی آن را به عنوان یک بیماری همه‌گیر جهانی اعلام کرد. پس از آن، مشخص شد که نحوه‌ی شیوع این بیماری، از طریق تماس با قطرات تنفسی فرد آلوده می‌باشد. در نتیجه، واضح است که چرا ماسک‌های صورت و ماسک‌های تنفسی از اجزای مهم تجهیزات حفاظت شخصی محسوب می‌شوند و در ارتقا ایمنی کارکنان سلامت نقش دارند.

 

using-respiratory-masks

 

ماسک‌های تنفسی N95

اثر محافظتی ماسک‌های صورت و ماسک‌های طبی، به خوبی اثبات شده‌ و بسیار حائز اهمیت است؛ چراکه این ماسک‌ها مانع ورود ذرات ریز موجود در هوا به دستگاه تنفسی می‌شوند و بنابراین از انتقال عفونت بین افراد، جلوگیری می‌نمایند. همچنین به‌طور کلی پذیرفته شده که ماسک تنفسی N95 در مقایسه با ماسک صورت، برای فیلتراسیون، موثرتر است و استفاده از این ماسک، برای کارکنان سلامتی که از بیماران کووید-19 مراقبت می‌کنند، ضروری است. مخصوصا در طی انجام پروسیجرهای پزشکی‌ای که تولید کننده‌ی آئروسل هستند و بر روی بیماران مشکوک یا مبتلا به کووید-19، انجام می‌شوند، توصیه می‌شود.

 

به این نکته نیز باید توجه شود که رعایت مدت زمان و نحوه‌ی مناسب استفاده‌ از ماسک‌های تنفسی N95 ضروری است و باید به هر یک از کارکنان سلامت، آموزش‌های لازم داده شود.

 

مشکلی که در این میان، به‌وجود آمده این است که اخیرا گزارش‌های زیادی مبنی بر بروز زخم فشاری بر روی برجستگی‌های استخوانی صورت، بر اثر استفاده از ماسک‌ها، ارائه شده‌است.

 

آسیب فشاری، آسیب موضعی به پوست و بافت نرم زیرین آن (که معمولاً بر روی برجستگی‌های استخوانی قرار دارند)، می‌باشد. این آسیب، در نتیجه‌ی فشار شدید یا طولانی مدت و یا در اثر همراه شدن فشار با برش، اتفاق می‌افتد.

 

اگرچه ماسک تنفسی N95، از دهه 70، در حوزه پزشکی معرفی و مورد استفاده قرار گرفته‌است؛ اما این، اولین مطالعه برای توصیف زخم‌های فشاری روی قسمت بالای بینی، بر اثر استفاده از این نوع ماسک است.

 

donning-the-N95-respirator-masks-tighter

 

ریشه‌یابی مشکل

در یک مطالعه، پس از مصاحبه با آن دسته از کارکنان سلامتی که دچار این مشکل شده بودند، مشخص شد که:

ترس از ویروس کرونا، باعث شده‌است که آنها ماسک تنفسی N95 را محکم تر از حد مورد نیاز ببندند.

 

هر یک از آنها ابراز کردند که هنگام لوله‌گذاری بیماران مبتلا به کووید-19 در بخش مراقبت‌های ویژه، سطح بالایی از اضطراب و ترس را تجربه می‌کردند.

 

از این رو هرچه آنها ماسک تنفسی N95 را محکم‌تر می‌بستند، راحتی و پشتیبانی بیشتری را از نظر ذهنی برای خود، فراهم می‌کردند.

در واقع در نهایت مشخص شد که این مشکل به‌وجود آمده، ارتباط مستقیمی با کارایی ماسک تنفسی N95 نداشته‌است.

 

donning-masks

 

نکات توصیه شده برای استفاده بهتر از این ماسک‌ها:

  • از هر دو دست برای خم كردن قطعه روی بینی استفاده کنید تا اینکه ماسک، به راحتی روی بینی و صورت قرار گیرد.
  • سپس انگشتان خود را در دو طرف قطعه‌ی روی بینی، به سمت پایین بکشید تا ماسک روی بینی و صورت بسته شود.
  • به کارکنان سلامت، توصیه می‌شود که ماسک تنفسی را به سمت صورت خود، فشار ندهند.
  • برای اطمینان از تناسب ماسک تنفسی N95، باید یک تست مهر و موم توسط کارکنان سلامت انجام شود.

 

Lack-of-mask-resources

 

کمبود ماسک‌های N95 

از آنجایی که در حال حاضر، کل جهان با این همه گیری روبرو است، کشورها به طور چشمگیری با کمبود تجهیزات محافظت شخصی مانند ماسک‌های تنفسی N95، مواجه هستند. بنابراین اخیرا دستورالعمل‌های جدیدی در مورد استفاده طولانی مدت و استفاده مجدد محدود از ماسک تنفسی N95، برای کنترل این پاندمی منتشر می‌شود. این روزها، همه کارکنان سلامت از ماسک‌های N95 خود برای مدت طولانی استفاده می‌کنند و این امر، برای جلوگیری از اتمام منابع محدود ماسک‌های تنفسی N95 موجود می‌باشد.

 

برای غلبه بر این مسائل، باید از آموزش‌هایی در زمینه‌ی استفاده از تجهیزات حفاظت شخصی مناسب، حمایت شود که شامل آموزش نحوه صحیح گذاشتن و درآوردن ماسک تنفسی N95 است. این آموزش و بازآموزی‌ها باید به طور منظم و قبل از اینکه کارکنان سلامت در بخش‌های کووید-19، شروع به فعالیت کنند، انجام شود. این امر، استفاده مناسب از ماسک تنفسی N95 را تقویت کرده و به ناامنی‌های تجربه شده توسط کارکنان سلامت می‌پردازد.

 

در مواردی نیز برخی از مراکز، به کارکنان خود توصیه می‌کنند که جهت کمک به پیشگیری از بروز زخم فشاری بر روی صورت، هر دو ساعت یکبار، فشار ماسک تنفسی N95 را از روی صورت خود بکاهند.

 

به طور خلاصه می‌توان گفت که "استفاده مناسب از ماسک تنفس N95، به‌عنوان یک وسیله‌ی محافظتی در بین کارکنان سلامت"، با آموزش کافی و رعایت دستورالعمل‌های شناخته شده برای استفاده از آن، قابل دستیابی است.

ادمین سایت

این مقاله در تاریخ 1399/08/01 در سایت سلامتیکا (سلامت، کیفیت و ایمنی) منتشر شده و در تاریخ 1399/11/09 به‌روزرسانی گردیده‌است.

این مقالات را نیز در مورد حفظ ایمنی کارکنان سلامت در دوران همه‌گیری کرونا بخوانید.

چرا ایمنی کارکنان سلامت، در پاندمی کرونا پررنگ‌ تر شد؟ 845 بازدید

چرا ایمنی کارکنان سلامت، در پاندمی کرونا پررنگ‌ تر شد؟

این مقاله، به این موضوع می‌پردازد که کارکنان سلامت نمی‌توانند در محیط‌های غیر ایمن و در شرایطی که خسته و تحت فشار هستند، مراقبت‌های با کیفیت و ایمن را برای بیماران فراهم نمایند. در نتیجه اگر محیط برای کارکنان سلامت، ایمن نباشد، چطور می‌توان انتظار داشت که برای بیماران ایمن باشد؟!

دیدگاه کاربران ...

دیدگاه خود را بیان کنید