6 نکته که پرستاران تازه ‌کار باید در مورد ایمنی دارو بدانند

بر کسی پوشیده نیست که بروز خطاهای دارویی، امری رایج می‌باشد. احتمالاً قبلاً و هنگامی که هنوز در دانشکده پرستاری نبوده‌اید، صدها بار اخطارهایی در مورد خطاهای دارویی شنیده‌اید. این اشتباهات، نه تنها ایمنی بیمار شما را به خطر می‌اندازد بلکه می‌تواند حرفه، شغل و مدرکی که با تلاش و به سختی به دست آورده‌اید را نیز در معرض خطر قرار دهد. با این حال، اگرچه این خطاها رایج هستند، اما به این معنی نیست که قابل پیشگیری نیستند. بنابراین می‌توان با به‌کارگیری راهکارهایی موثر، از بروز آنها جلوگیری کرد و ایمنی بیماران و ایمنی کادر درمان را حفظ نمود.

 

در ادامه، 6 نکته در مورد ایمنی دارو آورده شده که نیاز است هر پرستار تازه‌کاری به آنها توجه کند:

 

confused-nurse

 

1. تمرکزتان را حفظ کنید.

محیط بیمارستان، پر از اتفاقاتی است که می‌تواند باعث حوا‌س‌پرتی شما شود. چندین مطالعه به این نتیجه رسیده‌اند که این عوامل، حدود 45-50٪ از خطاهای دارویی را تشکیل می‌دهند. زنگ زدن تلفن‌ها، صدای زنگ‌های هشدار دهنده و بیماران تندخو، همه این موارد به راحتی می‌توانند تمرکز شما را مختل کنند. حتی همکاران پرستار شما نیز می‌توانند باعث حواس‌پرتی شما از کارتان شوند.

از آنجا که حذف کامل این عوامل، دشوار است، می‌توانید با همکاران خود صحبت کنید و از آنها بخواهید که در بازه زمانی که شما مشغول تهیه و تجویز داروهای بیماران هستید، آنها دیگر نیازهای بیماران را برطرف کنند و در عوض، هنگامی که نوبت به آنها رسید، شما به آنها کمک کنید. رسیدن به چنین توافقاتی می‌تواند به شما کمک کند تا در زمان انجام امور مرتبط با داروها، از تمرکز حواس بالاتری برخوردار باشید و در نتیجه از بروز خطاهای دارویی پیشگیری نمایید.

 

2. "درست‌ها" را بشناسید (تکنیک 8Rights ،5Rights و ...).

شناخت این "درست‌ها" می تواند به جلوگیری از بسیاری از اشتباهات دارویی کمک کند. پرستارانی که در تجویز داروها نقش دارند، از این ابزار کمک حافظه‌ای ساده، به منظور استفاده بی‌خطر از داروها و رعایت اصول صحیح دارو دهی به بیمار، بهره‌ می‌جویند. حفظ کردن موارد "درست‌" (مثل: بیمار درست، داروی درست، دوز درست، روش تجویز درست و غیره)، چندان دشوار نیست. با این حال، عملی کردن آنها می‌تواند با چالش‌هایی همراه باشد؛ خصوصاً اگر اولین بار است که شما دارویی را تجویز می‌کنید. (جهت آشنایی شما با این موارد "درست"، به زودی یک مقاله در سایت قرار خواهیم داد)

 

اضطراب، ترس و تنش، به راحتی شما را در معرض ارتکاب خطا قرار می‌دهد. در نتیجه، به دلیل وجود چنین معضلاتی، بعضی بیمارستان‌ها از سیاست‌هایی برای کمک به پرستاران تازه‌کار استفاده می‌کنند تا بتوانند به آنها کمک نمایند تا مهارت‌هایشان را بدون به خطر‌انداختن رفاه حال بیماران، تقویت کنند. در این بیمارستان‌ها، یک پرستار ارشد در طول چند هفته‌ی اول پس از استخدام پرستاران جدید، آنها را هنگام آماده‌سازی و دادن دارو به بیماران، همراهی می‌کند. این کار، به معنی دست کم گرفتن مهارت و دانش پرستاران جدید نیست، بلکه به عنوان یک مرکز ارائه‌کننده‌ی مراقبت‌های سلامت، می‌خواهیم اطمینان حاصل کنیم که بیماران همیشه در شرایط ایمن قرار دارند.

 

the-nurse-is-thinking

 

3. مدام سوال کنید و کارها را دوبار چک نمایید.

♦ بیشتر خطاهای دارویی، ناشی از ارتباطات نادرست و برداشت‌های غلط هستند.

اگر نمی‌توانید دست نوشته‌های پزشک خود را بخوانید، هیچ اشکالی ندارد که سوال بپرسید. حتی اگر در نتیجه‌ی پرسش شما، پزشک مربوطه عصبانی شده و داد و  فریاد کند، بسیار بهتر از این است که به خاطر ناتوانی در خواندن دستور پزشک، باعث بروز خطایی شوید که منجر به مرگ بیمار گردد.

 

پس به یاد داشته باشید که "فریاد کشیدن یک پزشک خشمگین، بهتر از یک بیمار مرده ‌است".

 

حتی با فرض اینکه می‌توانید یک کلمه یا نام یک دارو را بخوانید، نمی‌توانید مطمئن باشید که برداشتتان از آن درست است؛ چراکه برخی از داروهای مختلف هستند که ممکن است از نظر نوشتاری، شبیه به هم باشند. در نتیجه، چه از برداشت خود مطمئن هستید و چه نیستید، روش استاندارد و مورد تایید این است که یک پرستار دیگر نیز آن را دوباره بررسی کند. هرگونه برداشت غلط می‌تواند منجر به آسیب رساندن به بیمارتان شود.

 

4. به روز باشید.

در یک شیفت کاری بسیار شلوغ، پیگیری تمامی به روزرسانی‌ها و دستورهایی که پزشکان در چارت بیماران شما می‌نویسند، دشوار است. یکی از بهترین راه‌هایی که می‌توانید از آن برای حل این مشکل استفاده کنید، فرایندی به نام "تلفیق دارویی" است. برای انجام این کار، شما باید یک لیست کامل از داروهایی که بیماران دریافت می‌کنند را تهیه کرده و به طور مداوم و پس از اعمال هر گونه تغییر، آن را به روز نمایید.

 

report-medication-errors

 

5. گزارش دهید.

در صورت بروز خطا، گزارش حادثه را به عنوان یک نکته‌ی مهم مطرح کنید و آن را به تمام اعضای تیم مسئول مراقبت از بیمار و همچنین به کمیته ایمنی بیمارستان، اطلاع دهید. بسته به خط مشی بیمارستان یا مرکز شما، ممکن است لازم باشد که به نزدیکان بیمار نیز بگویید که چه اشتباهی رخ داده و چگونه خطا مدیریت شده‌است. تحقیقی از دانشگاه میشیگان نشان داده که هرچه خانواده‌ها بیشتر از روند وقوع و مدیریت یک خطا مطلع شوند، احتمال واکنش قانونی آنها کمتر است.

 

6. پادزهرها را بررسی کنید.

داروی نادرست و روش تجویز اشتباه، می‌تواند خطرات مهلکی برای بیماران شما ایجاد کند. برخی از این اشتباهات، حتی می‌توانند منجر به از دست رفتن جان افراد گردند، به خصوص اگر به درستی مدیریت نشوند. در نتیجه، تدارک برخی وسایل و داشتن آمادگی بسیار مهم است. علاوه بر داروهای اورژانسی، شما باید پادزهرهای اساسی را نیز داشته باشید. در دسترس قرار دادن آنها، شما را قادر می‌سازد تا سریعتر به موارد فوری، واکنش نشان دهید.

ادمین سایت

این مقاله در تاریخ 1399/08/23 در سایت سلامتیکا (سلامت، کیفیت و ایمنی) منتشر شده و در تاریخ 1399/11/09 به‌روزرسانی گردیده‌است.

این مقالات را نیز در مورد ایمنی دارو بخوانید.

سومین چالش جهانی ایمنی بیمار WHO: دارو بدون آسیب + [ویدیو] 2830 بازدید

سومین چالش جهانی ایمنی بیمار WHO: دارو بدون آسیب + [ویدیو]

سازمان جهانی بهداشت، در سال 2017، یک چالش جهانی را در تمام کشورها به راه‌انداخته و هدفش، کاهش آسیب‌های شدید و قابل پیشگیریِ ناشی از مصرف داروها و همچنین افزایش آگاهی عمومی در مورد مسائل ایمنی مربوط به استفاده از دارو می‌باشد. این مقاله، به ابعاد مختلف این چالش می‌پردازد.

مدیریت ریسک داروهای پرخطر جهت حفظ ایمنی کارکنان سلامت + [راهکارهای CDC] 2666 بازدید

مدیریت ریسک داروهای پرخطر جهت حفظ ایمنی کارکنان سلامت + [راهکارهای CDC]

این مقاله، به بررسی عواملی می‌پردازد که باعث آسیب‌زایی داروهای پرخطر برای کارکنان سلامت می‌شود و در ادامه راهکارهایی که CDC برای محافظت از کارکنان سلامت در مقابل این داروها بیان کرده را عنوان می‌نماید.

5 لحظه‌ی مهم برای ارتقا ایمنی دارو + [دانلود پوسترهای WHO] 4360 بازدید

5 لحظه‌ی مهم برای ارتقا ایمنی دارو + [دانلود پوسترهای WHO]

سازمان جهانی بهداشت، لحظات مهمی را معرفی کرده که با پرسش سوالات درست در آن زمان‌ها، می‌توان باعث کاهش بروز خطاهای دارویی و در نتیجه ارتقا ایمنی دارویی شد. این مقاله، به بررسی این 5 زمان مهم و پرسش‌های کلیدی می‌پردازد.

دیدگاه کاربران ...

دیدگاه خود را بیان کنید