سوالاتی مهم پیرامون ایمنی تزریق + [پاسخ های WHO]

خطرات مرتبط با تزریق چیست؟

بیماری‌‌های منتقله از خون، مانند هپاتیت B، هپاتیت C و HIV، از طریق روش‌‌های تزریق ناامن، انتقال می‌یابد.

 

چه تفاوت‌‌‌هایی بین روش‌های تزریق ایمن و ناایمن وجود دارد؟

تزریق ایمن، به گیرنده آسیب نمی‌رساند؛ ارائه‌دهنده را در معرض خطر، قرار نمی‌دهد و منجر به ایجاد زباله‌هایی نمی‌شود که برای دیگران خطرناک باشد. برای رسیدن به این هدف، هر تزریق باید با یک سرنگ و سوزن جدید انجام شود و برای دفع مناسب ضایعات، وسایل تیز باید در یک ظرف ضد سوراخ انداخته شوند.

 

 

چه بیماری‌هایی می‌توانند از طریق روش‌های تزریق ناامن، انتقال یابند؟

بیماری‌هایی که اغلب از طریق تزریقات ناایمن به بیمار منتقل می‌شود، هپاتیت B، هپاتیت C و HIV/AIDS است. تزریقات ناامن، همچنین می‌تواند باعث آبسه، عفونت خون و آسیب عصبی شود و به میزان كمتر، باعث انتقال مالاریا شود.

 

هر سال چند نفر به دلیل روش‌های تزریق ناامن، آلوده می‌شوند؟

یک مطالعه مبتنی بر مدل‌سازی ریاضی که در سال 2014 منتشر شده‌است، بار جهانی سالیانه‌ی HBV، HCV و HIV را به شرح زیر تخمین زده‌است:

 

 

این ویروس‌ها می‌توانند قبل از ظهور اولین علائم، برای مدتی طولانی و به‌صورت خفته، در بدن باقی بمانند. بنابراین، تزریقات ناامن می‌تواند به یک بیماری همه گیر خاموش منجر شود که سال‌ها پس از تزریق‌‌های ناامنی که منجر به عفونت‌زایی شده، رخ دهد.

 

سالانه چه تعداد تزریق در سراسر جهان انجام می‌شود؟

تخمین زده می‌شود که 16 میلیارد تزریق در کشور‌های در حال توسعه و در حال گذار در سراسر جهان انجام می‌شود. از این میزان، فقط 5٪ برای اهداف ایمن‌سازی و 5٪ به دلیل پیشگیری از بارداری و دلایل دیگر داده می‌شود؛ 90٪ مابقی، به دلایل پزشکی و درمانی است.

 

استفاده بیش از حد از تزریقات، چگونه منجر به انتقال پاتوژن‌های منتقله از خون می‌شود؟

هر چه تزریق بیشتری انجام شود، افراد بیشتری در معرض سوزن و سرنگ قرار می‌گیرند. علاوه بر این، اگر میزان استفاده از تجهیزات، بیش از لوازمِ در دسترس باشد، این موضوع ناگزیر منجر به استفاده کردن مجدد از سرنگ و سوزن می‌شود. بنابراین هرچه‌استفاده بیشتر باشد، خطر نیز بیشتر است.

 

 

دلایل استفاده بیش از حد از تزریق چیست؟

بسیاری از بیماران، تزریق را ترجیح می‌دهند؛ زیرا به اشتباه معتقدند که باعث تسکین سریع می‌شود یا بهتر از دارو‌های خوراکی عمل می‌کند. آنها همچنین بر این باورند که پزشکان، تزریق را بهترین روش درمانی می‌دانند. از طرف دیگر، پزشکان، بیش از حد تزریق را تجویز می‌کنند؛ زیرا آنها معتقدند که این امر، رضایت بیماران را به همراه دارد. سرانجام، پزشکان خصوصی بر این باورند که اگر به نسخه‌ی بیمار خود، تزریق را اضافه نکنند، ممکن است مشتری خود را از دست بدهند. بعضی اوقات، تجویز تزریق به آنها امکان می‌دهد که هزینه بالاتری نیز دریافت کنند.

 

آیا کارکنان سلامت از خطرات شیوه تزریق ناامن آگاهی ندارند؟

کارکنان مراقبت‌‌های سلامت غالباً فاقد دانش و آگاهی از خطرات ناشی از روش تزریق ناایمن هستند. در بسیاری از موارد، کارکنان مراقبت‌‌های سلامت، در مورد روش‌‌های تزریق ایمن، آموزش ندیده‌اند. علاوه بر این، یکی از معضلات این است که در بسیاری از جوامع، اشخاص غیر آموزش دیده، تزریقات انجام می‌دهند. تمامی این موارد، باعث به خطر افتادن ایمنی کارکنان سلامت می‌گردد و مانعی بر سر راه رسیدن به تزریق ایمن می‌باشد.

 

 

آیا ایمن‌سازی تزریقات دشوار است؟

دستیابی به ایمنی تزریق در صورتی که بدان عمل نشود، پیچیده‌است. رسیدن به این هدف، نیاز به تغییر رفتار همه افراد کلیدی، یعنی پزشک، ارائه‌دهنده خدمت و بیمار دارد. همچنین، نیاز به معرفی فناوری جدیدی دارد که WHO در سال 2015 به عنوان بخشی از دستورالعمل‌‌های ایمنی تزریق توصیه می‌کند. (برای مشاهده دستورالعمل‌ها، کلیک کنید)

این دستورالعمل، استفاده‌ی انحصاری از سرنگ‌‌های مهندسی شده‌ را برای همه تزریق‌ها توصیه می‌کند. این سرنگ‌‌های هوشمند، دارای مکانیسمی‎ هستند که سرنگ را از کار می‌اندازد تا از استفاده مجدد از سرنگ و سوزن جلوگیری نماید.

 

چرا از سرنگ‌ها مجددا استفاده می‌شود؟

  • عدم آگاهی از خطرات مرتبط با استفاده مجدد از سرنگ
  • کمبود سرنگ و سوزن
  • فقدان توان مالی بیمار برای خرید یک سرنگ جدید
  • عدم وجود زیرساخت‌هایی برای جمع‌آوری و دفع ایمن وسایل تیز و برنده

 

چه چیزی برای دفع ایمن سرنگ، لازم است؟

دفع ایمن سرنگ، مستلزم آن است که سرنگ‌ها و سوزن‌ها بلافاصله پس از استفاده، در ظروف ایمن ضد سوراخ، قرار گیرند. سوزاندن این ضایعات، توسط سازمان جهانی بهداشت توصیه نمی‌شود. اکنون گزینه‌‌های دیگری به‌جای سوزاندن وجود دارد (مانند اتوکلاو، میکرو ویو، عملیات تصفیه بخار و غیره).

 

 

توصیه‌‌های WHO برای استفاده ایمن و مناسب از تزریق چیست؟

دستورالعمل‌‌های ایمنی تزریق سازمان جهانی بهداشت-2015، این موارد را توصیه می‌کند:

  • استفاده انحصاری از سرنگ‌‌های مهندسی شده Auto Disable (AD)، جلوگیری از استفاده مجدد از سرنگ و سرسوزن و حفاظت در برابر اشیا نوک‌تیز؛
  • افزایش آگاهی از جمعیتی که خطر انتقال هپاتیت B و C، HIV و سایر عفونت‌های مرتبط با روش‌های تزریق ناایمن دارند؛
  • استفاده‌ی منطقی‌تر از تزریقات به‌منظور اطمینان از وجود وسایل تزریق و ظروف دفن ایمن در تمامی مراکز درمانی؛
  • اطمینان از اینکه از انجام تزریقات غیر ضروری، اجتناب می‌شود؛
  • حصول اطمینان از اینكه تمامی خیرین و وام دهندگان كه از تهیه‌ی مواد تزریقی در كشور‌های در حال توسعه و در حال گذار، حمایت می‌كنند، از تهیه‌ی وسایل پیشگیری‌کننده از استفاده مجدد و همچنین ظروف ایمن نیز حمایت می‌نمایند؛
  • مدیریت مناسب زباله‌‌های تیز و برنده.

 

آیا ایمنی تزریق، یک مداخله‌ی مقرون به صرفه ‌است؟

یافته‌‌های اولیه‌ی حاصل از یک تحقیق که به درخواست WHO انجام شده، نشان می‌دهد که به ازای هر دلار آمریکا که در زمینه‌ی ایمنیِ تزریق، سرمایه گذاری شده‌است، امکان پس انداز بالقوه 14 دلار آمریکا ایجاد می‌شود.

 

آیا برنامه‌‌های پیشگیری و مراقبت از اچ آی وی و برنامه‌‌های پیشگیری از هپاتیت، باید تأکید بیشتری بر استفاده ایمن و مناسب از تزریقات داشته باشند؟

انجام ایمن و مناسب تزریق‌ها، به عنوان بخشی از برنامه‌‌های پیشگیری از ایدز یا هپاتیت، بسیار مطلوب است. با کمی تغییر در تخصیص منابع، می‌توان جان بسیاری از افراد را نجات داد.

 


برای آشنایی با نکات مهم دستورالعمل تزریقات ایمن و دانلود عکس‌نوشته‌های مربوط به آن، کلیک نمایید.

ادمین سایت

این مقاله در تاریخ 1399/05/17 در سایت سلامتیکا (سلامت، کیفیت و ایمنی) منتشر شده و در تاریخ 1399/11/02 به‌روزرسانی گردیده‌است.

برای آشنایی بیشتر با تزریقات ایمن، این مقالات را نیز بخوانید و فیلم‌های آموزشی را مشاهده نمایید.

بهترین راه رسیدن به تزریق ایمن: حفظ ایمنی کارکنان سلامت 1373 بازدید

بهترین راه رسیدن به تزریق ایمن: حفظ ایمنی کارکنان سلامت

این مقاله پس از بیان راهبردهای مهم برای دستیابی به ایمنی تزریقات، به این مهم می‌پردازد که اگر به‌طور هم‌ز‌مان، علاوه بر ایمنی بیمار، به ایمنی افرادی که تزریق را انجام می‌دهند نیز توجه نکنیم، "ایمنی تزریق" هرگز به دست نمی‌آید.

دیدگاه کاربران ...

دیدگاه خود را بیان کنید